Om Johan

Född 1959 och verksam på heltid sedan 1978. Medlem i Svenska Teaterförbundet och Svenska Dramatikerförbundet.

Från början enbart skådespelare men sedan mer och mer författare och översättare av revytexter, sångtexter och pjäser, främst komedier, farser och musikaler.

Även verksam som regissör.

Verksamheten som bedrivs i Handelsbolaget Schildt & Grocher har omfattat det mesta i teaterväg från att spela Shakespeare och Tjechov på Stockholms Stadsteater till att skriva, spela och producera egna revyer på t ex Södra Teatern och Mosebacke Etablissemang i Stockholm.

Film, TV och reklamfilm står också på agendan. Jag är en av Sveriges flitigaste reklamfilmsskådespelare och har medverkat i drygt 60 reklamfilmer hittills, både i Sverige och utomlands, många tillsammans med regissörer som t ex Rolf Sohlman (Hinden, Jarowskij) och Olavi Häkinen (Oh-la-la).

Som pedagog är jag verksam som huvudlärare på Kulturamas 2-åriga musikalutbildning och undervisar i scenframställning och sånginterpretation på Kulturama och privat. Det har också blivit en del undervisning på Kungliga musikhögskolan (KMH) och Rytmus.

Och mycket musikteater; 2005 översatte och regisserade jag Tolvskillingsoperan med avgångseleverna på Kulturamas musikalutbildning. Översättningen har använts flera gånger sedan dess, senast av Teater Accént i januari 09. Jag regisserade även matmusikalen Konserv med Teater EttEttEtt/Riksteatern. Konserv hade urpremiär hösten 2005 på Musikmuséet i Stockholm och därefter gavs 58 föreställningar i Stockholm och hela landet 2005-06. Konserv blev utsedd till ”Årets turnéföreställning 2005”.

2007 var det dags för ett nytt projekt med den nya avgångsklassen på Kulturama, det blev svensk urpremiär av Broadwaymusikalen Urinetown som jag översatte och regisserade. Våren 2009 blev det tredje gången gillt på Kulturama och nu var det den prisbelönta engelska musikalen Honk! baserad på H C Andersens ”Den fula ankungen” som sattes upp. I maj 2011 var det ännu en svensk urpremiär med musikalen Thoroughly Modern Millie. 2013 gjorde vi Bad Girls, 2014 Stephen Schwartz Pippin och 2015 ytterligare en i raden av svenska urpremiärer; Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott.

Och så alla revyerna… 7 mars 2015 var det premiär på ännu en upplaga av den välkända Tommarpsrevyn – i regi av mig sedan flera år.